Izbeljivanje zuba Banja Luka

ZANIMA TE IZBJELJIVANJE ZUBA BANJA LUKA-OVO JE SVE ŠTO TREBA DA ZNAŠ!

Prirodna boja zuba u velikoj mjeri zavisi od genetike, sastava, građe i gustine zubnog tkiva (dentina) . 

Pored nabrojanih faktora, studije su pokazale da prekomjerna konzumacija kafe, obojenih pića i cigareta može dovesti do promijene boje.

Takođe ne smijemo zaboraviti starost kao faktor, jer vremenom se zubna gleđ troši i mijenja svoju boju. 

U nastavku teksta ću sa vama podijeliti informacije o sigurnosti izbjeljivanja zuba kao tretmana, kako i koliko jedan proces traje i koliko često se preporučuje izbjeljivanje zuba. 

Takođe isto je važno da pročitate zašto NE PREPORUČUJEM kupovinu raznih proizvoda poput olovaka, gelova i tečnosti za izbljeljivanje zuba i kako njihovim korištenjem možete oštetiti zubnu gleđ, ako nemate adekvatno znanje

Da li je moteda izbljeljivanja zuba sigurna?

Sada ćemo da rješimo jednom i zauvijek priču oko skepticizma u sigurnost ove metode.

Ali kao prvo šta je proces izbjeljivanja zuba?

Izbjeljivanje zuba je proces koji je zasnovan na oksidaciji i promijeni boje pigmenta. Strukturno se ništa ne mijenja već se tamni pigmenti mijenjaju u svjetli. Da bi se to uradilo, koriste se peroksid u određenim količinama. I i to “u određenim” jeste ključna stvar.

Na internetu, a posebno u promocijama na društvenim mrežama , možemo pronaći  mnoga sredstva za izbeljivanje zuba. Olovke, trakice i ostale proizvode za bijeljenje. Međutim, svi ti kućni tretmani kriju veliku opasnost od oštećenja zuba radi nepravilne upotrebe istih. Danas ih na svakom “ćošku” možete nabaviti.

Moja dužnost kao stomatologa je da kažem da vi kao osoba koja je odlučila da izbijeli zube i želi da nabavi neki od preparata koje ste vidjeli na internetu i to radite van konsultacije sa stomatologom jeste da u tom slučaju vi nemate nikakvu kontrolu, odnosno niko vam neće dati upustvo i objasniti da li i koliko smije da se koristi taj preparat i koliko puta izbjeljivanje može da se ponavlja, a da ne ostavi posljedice na vaše zube.

Upravo kontrola i nadzor su ključni i oni prave razliku. Pod nadzorom stručnih lica se primenjuju supstance za izbjeljivanje samo na zubima, ne na mekim tkivima koja se moraju zaštititi. Stomatolog i obučeni stručnjak znaju kako da ta tkiva zaštite.

izbjeljivanje-zuba-banja-luka

“Da, ali mnogo je jeftinije da kupim neki od tih proizvoda nego da radim bijeljenje u ordinaciji”

Da, slažem se da je to povoljnija opcija finansijski, ali vremenom, upotreba proizvoda na vašu ruku može dovesti do oštećenja zubne gleđi. To je čvrst i tanak spoljni sloj koji štiti zub. Kada se jednom gleđ ošteti, ona se ne može obnoviti i tako može doći do propadanja zuba, jer bakterije u plaku mogu brže da prodiru do dentina, gdje stvaraju kiseline koje mogu dovesti do karijesa.

Nemojte da gledate “fejk” slike na Instragramu i drugim mrežama osoba koje imaju “savršeno” bijele zube, a promovišu kućne proizvode za izbjeljivanje zuba, jer njihovi zubi u najvećem broju slučajeva nisu prirodni, već su to fasete ili krunice koje koštaju po nekoliko stotina evra.

Sa druge strane ako se odlučite da izbjeljivanje radite u stomatološkoj ordinaciji kod mene ili mojih kolega, kao prvo bićete pod stručnim nadzorom.

Kako izgleda jedan proces izbjeljivanja zuba

-Počinjemo sa pregledom-

stomatoloska-ordinacija

Nekoliko bitnih informacija koje treba da znate:

  • Bjeljenje zuba lampom je bezbjedno za zube i desni, jer se radi pod stručnim nadzorom i u kontrolisanim dozama

  • Tretman nije invazivan i daje vam perfektan osmjeh.

  • Skidanje kamenca se preporučeje prije svakog izbeljivanja.

  • Najmanje 4 sata poslije treba izbjegavati konzumiranje čajeva, kafe, crnog vina, cigareta, jer oni umanjuju efekat samog tretmana.

Kao prvo trebam da provjerim zdravstveno stanje vaših zuba, dijagnostikovati eventualno neke kontraindikacije i ukloniti ih prije početka tretmana.

Nakon odrađene pripreme i uklanjanja eventualnih kvarova, sljedeći korak jeste odrediti boju zuba koja se određuje prema ključu boja. 

Prije početka tretmana, nanosi se gel. Taj gel ima ulogu u zaštiti desni od dejstva preparata za izbeljivanje. Najčešće ti preparati su vodonik ili karbamid peroksid.

Nakon nanošenja preparata na zube uz pomoć lampe ćemo aktivirati i ubrzati dejstvo istih.

Izbeljivanje lampom se vrši 3 do 4 puta po 15 minuta maksimalno. Proces zahtijeva nekoliko dolazaka u zavisnosti od više faktora.

izbeljivanje-zuba-banja-luka

Da li mogu plombe i krunice da se izbijele?

Važno je znati da je izbijeliti moguće samo prirodne zube. Zubni ispuni (plombe), protetski radovi (ljuskice, krunice, mostovi) se ne mogu izbijeliti.

Ponekad se stari protetski radovi mogu prividno izbijeliti jer se izbjeljivanjem s istih odstranjuju nataloženi slojevi pigmenta te neki tanji ispuni mogu djelovati svjetlije zbog prosijavanja posvijetljenog sloja dentina ispod njih.

U slučaju da vam nedostaje jedan ili više zuba evo zašto su implantati najbolje rješenje.

Šta nakon tretmana izbjeljivanja?

Poslije tretmana izbijeljivanja, radi se premazivanje vratova zuba (dio zuba uz desni) sa protekt gelom, jer poslije izbijeljivanja, zubi nekada znaju biti osjetljivi. 

Osjetljivost je skroz normlna i može biti prisutna isključivo na dan izbjeljivanja. Kod gela koji mi koristimo i načina na koji ga koristimo nema opasnosti od razvoja trajnije preosjetljivosti zuba.

Preporuka je da 48 sati nakon izbjeljivanja zuba izbjegavate pušenje i konzumaciju hrane i pića koji su izrazito tamne boje.

Pogledajte neke od naših radova prije i poslije..

Najčešća pitanja:

Izbjeljivanje obavljamo u jednom tretmanu, gel se nanosi na površinu zuba 3x i ostavlja da djeluje po 15min. Cijeli tretman zajedno s čišćenjem zubnog kamenca traje oko sat i po.

Rezultat izbjeljivanja je individualan i ovisi o nizu faktora, ali nova boja će biti minimalno 2-3 nijanse svjetlija od Vaše prirodne boje zub. Rezultat je djelomično vidljiv odmah po završetku samog tretmana izbjeljivanja, no pravi rezultat će biti vidljiv tek za 2-3 dana.

Koliko će se zadržati postignuti rezultat ovisi o Vašim životnim navikama. Zubi će brže tamniti ako ste pušač i konzumirate dnevno veće količine kave i/ili tamnih čajeva. Stoga je za očuvanje boje izuzetno važna redovna i pravilna oralna higijena te redovno čišćenje zubnog kamenca i poliranje zuba (svakih 6-12mj.)

Izbjeljivanje se ne preporuča osobama mlađim od 16 godina zbog toga što je njihova pulpna komorica u kojoj se nalaze krvne žile i živci veća i bliža površini zuba nego kod starijih osoba pa postoji veća opasnost od iritacije pulpe. Gornja dobna granica za izbjeljivanje zuba ne postoji.

Ne postoje dokazi da usled izbeljivanja može doći do oštečenja fetusa ili odojčeta. Ipak ne treba rizikovati i mi ne savetujemo izbeljivanju u ovom periodu!

Postojeći ispuni se mogu menjati nakon 10 dana od izbeljivanja kako bi boju prilagodili novoj, dobijenoj nakon izbeljivanja.

I za kraj..

Iz koje god oblasti želite asistenciju treba vam stručnjak, pa tako i za izbjeljivanje zuba. Kada gledate reklame osoba sa svršeno bijelim zubima kako objašnajvaju da je to prosto i da ćete dobiti baš takav efekat, sjetite se da to nisu njihovi prirodni zubi, već fasete.

Zato budite oprezni i pazite da na taj način ne uništite svoje zube i zdravlje.

Ako želite da radite izbjeljivanje u stomatološkoj ordinaciji, kod nas možete da zakažete besplatan pregled i konsultacije.

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Javi te nam se

Imate pitanje?

Obratite nam se sa povjerenjem, mi postojimo zbog Vas.

E-mail

info@drcavic.com

Pozovite nas

+387 65 643 625

Lokacija

78 000, Majke Jugovića 26,
Banja Luka 78000

Pratite nas na društvenim mrežama :

Pošaljite nam poruku

Scroll to Top